Kuchnia
peruwiańska kuchnia jest niezwykle różnorodna i bogata. Na wybrzeżach królują różne gatunki ryb i owoców morza. Najsłynniejsza potrawa rybna to ceviche - biała ryba w pikantnej marynacie z soku z limonki, cebuli i ostrej papryki. Do popularnych owoców morza należą kalmary, krewetki i małże. Będąc w okolicach wysp Ballaestas koniecznie należy spróbować chupe de camarones – gęstą potrawkę z krewetek, lub escabeche de pescado – smażoną rybę podawaną na zimno z sosem z cebuli, ostrej papryki i czosnku. Specjałami pustynnymi są dania z kurcząt, kaczek i koźliny. Szczególnie popularne jest tu seco de cabrito czyli pieczone koźlę. Podstawą kuchni górskiej są ziemniaki, podawane z suszonym mięsem z lamy lub suszoną wołowiną.
Napoje
Peruwiańczycy zwykli pić manzanille (rumianek) albo mate de coca czyli herbatę z liści koki które niwelują problemy związane z chorobą wysokościową. Z napoi alkoholowych najpopularniejsze jest piwo.
W restauracji
napiwki w restauracjach dużych miast (szczególnie tych turystycznych) powinny wynosić od 15% do 20% rachunku. W mniejszych miasteczkach kelnerzy oczekują napiwku w wysokości 10% rachunku.
Pamiątki
jako pamiątki z podróży do Peru można przywieźć swetry robione z tradycyjnie przędzonej wełny alpaki, poncho, narzuty, obrusy, makatki, naszyjniki z kamieni lub nasion, kolczyki, wyroby ze srebra i złota, ceramikę oraz obrazy o tematyce andyjskiej.