Kuchnia
wpływ na kuchnię bośniacką mieli głównie Turcy, ale również Węgrzy, Austriacy i Włosi. Bośniacy spożywają duże ilości pieczonego mięsa (np. siekana wołowinę sevapaisi). Popularnymi daniami są: dolma sogan to ryżowo - mięsne gołąbki zawijane w cebulę, lub bosanski lomac - gulasz mięsno - warzywny.
Pamiątki
z Bośni i Hercegowiny warto przywieźć metalowe naczynia – wszelkiego rodzaju ozdobne tace, talerze z wizerunkami zabytków, tradycyjne muzułmańskie kołatki do drzwi oraz zestaw do parzenia kawy po bośniacku. Charakterystycznym produktem tej kultury są wełniane wzorzyste tkaniny. Warto również zaopatrzyć się w wino i rakije.
Fotografowanie
fotografowanie w niektórych muzeach i świątyniach możliwe jest po wniesieniu opłaty.
Uwaga
w czasie postojów przy drodze nie należy wchodzić na pobocza ani do lasu z uwagi na miny pozostałe po działaniach wojennych. Niektóre zaminowane pobocza są specjalnie oznaczone symbolami ostrzegawczymi.